pirmdiena, 2010. gada 29. marts

doc. Jurģis Šķilters vilto ERASMUS konkursa rezultātus un nemitīgi melo!


doc. Jurģis Šķilters - © Foto: Toms Grīnbergs, LU Preses centrs

PIRMĀ AINA

J. Šķiltera pozīcija un lielā "Leimaņmīla" esot sākusi atklāties VFF Filozofijas studiju programmu padomes sēdēs, kad lemts jautājums par ERASMUS studentu apmaiņas vietām. 15. martā Programmu padomes sēdē J. Šķilters sācis tendenciozi izslēgt no saraksta maģistratūras studentus Reini Inkēnu, Uģi Resni un Edgaru Bajarūnu, manipulējot ar steigu un neskaidrībām sadarbībā ar Helsinku universitāti. Viņš piedāvājis padomes locekļiem aizpildīt paša sastādītu anketu, kurās tiktu dots ERASMUS pretendentu vērtējums punktos un tiktu saaranžētas vietas.

Tikusi izveidota 3 cilvēku komisija (as. prof. A. Priedīte-Kleinhofa, doc. J. Šķilters, stud. S. Cāne), kas apkopo izdalītās anketas, kurās padomes locekļiem jāatzīmē prioritārie studenti no 1 līdz 7. Rezultāti jāapstiprina Studiju programmu padomē.

Taču tā nav noticis. J. Šķilters patvaļīgi un aizmuguriski palielinājis komisijas funkcijas, nodēvējot to par ERASMUS nomināciju atlases komisiju un izlēmis, ka rezultātus veidos pēc paša izdomātiem, citiem kritērijiem, neskaitot punktus:

Fragments no neparakstītā protokola:
Pēc programmu padomes locekļu iesniegtajām anketām un izteiktajiem viedokļiem programmu padomes deleģētā komisija veica anketu analīzi un konstatēja, ka programmu padomes dalībnieki anketas bija aizpildījuši pēc atšķirīgiem principiem, tāpēc notika papildus anketu un motivācijas vēstuļu caurskatīšana.

Tam nepiekrīt Studiju programmu padomes locekļi, kas tomēr pildīja vienas un tās pašas anketas. Tā ir J. Šķiltera piemelota frāze, lai manipulētu ar rezultātiem.

J. Šķilters komisijas protokolā par 15.03 sēdi, manipulējot melīgi piedēvējis Elīnai Bērtulei vietu Brēmenes universitātē, ko viņa bija izvēlējusies kā otro iespējamo universitāti [par ko Programmu padomē netika lemts], lai izkombinētu vietu Armandam Leimanim.

Fragments no neparakstītā protokola:
5. Elīna Bērtule (programmu padome piedāvā prioritāti: Brēmeni)
Pamatojums: motivācijas vēstules argumentācija, kopējais vērtējums līdzšinējās studijās, kā arī valodu zināšanas. Otrā prioritāte tiek piedāvāta, lai sabalansētu Erasmus plūsmu uz vācu valodā runājošajām universitātēm (E . Bērtulei ir Deutsches Sprachdiplom apstiprinātas zināšanas), kā arī tāpēc, ka otram kandidātam – A. Leimanim ir izveidoti kontakti ar Aberdīnas Universitātes mācībspēku, kas paredz konkrētu starpdisciplināru studiju padziļinātu tālāk attīstību.

Kaut arī Programmu padomes sēdē 15.03 bija zināms, ka jālemj par septiņām ERASMUS vietām (balsojums no 1-7), komisijas protokolā J. Šķilters iekombinēja astoto vietu Armandam Leimanim un tikai pēc astotās vietas novilka robežu - rezervisti:


Fragments no neparakstītā protokola:
8.Armands Leimanis (Aberdīna)
Pamatojums: motivācijas vēstules argumentācija, apmaiņas studiju atbilstība izvēlētajai universitātei. gan arī kopējais vērtējums līdzšinējās studijās, kā arī valodu zināšanas (A. Leimanis gadu mācījies ASV, kas valodu zināšanās norāda viņa priekšrocības studējot Lielbritānijas augstskolā). Papildus arguments: A. Leimanim ir izveidoti kontakti ar Aberdīnas Universitātes mācībspēku, kas paredz konkrētu starpdisciplināru studiju padziļinātu tālākattīstību, kā arī konkrētas pētniecības intereses, kas ir apgūstamas tieši Aberdīnas universitātē.
Piezīme: lai saglabātu vērtējuma objektivitāti, A. Leimaņa izvērtēšanā nepiedalās S. Cāne.
-----
Rezervisti (atbrīvojoties kādai no vietām vai rodoties papildus finansējumam):
9. Jānis Ābele
Pamatojums: motivācijas vēstules argumentācija, apmaiņas studiju atbilstība izvēlētajai universitātei, gan arī kopējais vērtējums līdzšinējās studijās salīdzinājumā ar 2. pretendentu.

As. prof. Aija Priedīte-Kleinhofa, saņemot no J. Šķiltera šādu sakombinētu un ar manipulācijām pilnu komisijas darba protokolu, atteicās to parakstīt. Taču J. Šķilters jau to savā vārdā ātri bija paspējis iesniegt LU Ārējo sakaru daļā.

OTRĀ AINA

Pēc A. Leimaņa sūdzībām process ap ERASMUS studentu vietām turpinājās. VFF Filozofijas studiju programmu padome 19.03. atgriezās pie šī jautājuma, sēdi vadīja as. prof. Aija Priedīte-Kleinhofa, tajā piedalījās LU Ārējo sakaru daļas pārstāve N. Ivanova. Ticis lemts jautājums, vai maģistrus U. Resni, E. Bajarūnu un R. Inkēnu var iekļaut ERASMUS kandidātu sarakstā. Izrādījies, ka iepriekšējā reizē nav bijis pamata viņus izslēgt, kā to centās darīt J. Šķilters, to pierādījis arī fakss no Helsinku universitātes. N. Ivanova paskaidrojusi, ka vietas ir septiņas, bet tā kā citi LU studenti mēdz neaizbraukt, lai orientējas uz desmit vietām.

Atkal Studiju programmu padomes locekļiem tika izdalītas anketas ar aicinājumu izvērtēt pretendentus un tos saranžēt no 1-17 (jo bija 17 pretendenti). Atkal tika izveidota punktu skaitīšanas komisija, kurā bija prof. I. Šuvajevs, as. prof. A. Priedīte-Kleinhofa un VFF Studentu pašpārvaldes locekle Līga Andersone (jo citi programmu padomē esošie studenti atteicās). Komisijai bija jāziņo par rezultātiem Studiju programmu padomei.

Strīdīgā persona Armands Leimanis pēc objektīvas punktu saskaitīšanas nonāca 11. vietā. Anketas likumīgi palikušas pie komisijas locekļa prof. I. Šuvajeva, taču publiskajā telpā caur Twitter parādījās A. Leimaņa rakstīta sūdzība (# dekāns manu iesniegumu par Erasmus rezultātu apstrīdēšanu http://argumenti.lv/erasmus.pdf neuztvēra nopietni, jācer uz @mauzins. #filozofija 10:29 AM Mar 25th via web ) un detalizēta balsojuma rezultātu analīze ar draudiem studiju programmu padomei un A. Leimaņa pieprasījums anulēt visus programmu padomes izvirzītos kandidātus. Tādejādi A. Leimanis kopā ar doc. J. Šķilteru ne tikai bīda savas intereses, bet arī sagrauj iespēju visiem citiem filozofijas studentiem nonākt ārzemju universitātēs.

Turklāt - kurš pārkāpa LU Noteikumus un nodeva trešajai jeb ieinteresētajai personai - A.Leimanim - visu, maksimāli detalizētu informāciju par balsojuma anketām, ja to nedarīja ne I. Šuvajevs, ne arī A. Priedīte-Kleinhofa? Meklējiet trešo, kas bija šajā punktu skaitīšanas komisijā, kas pārkāpis likumu, nopludinājis informāciju, dodot A. Leimanim iespēju veidot savas "rozes" diagrammas un apdraudēt visu citu filozofijas studentu iespējas piedalīties ERASMUS programmā!

TREŠĀ AINA

29.03. LU Juridiskais departaments paziņo, ka pēc A. Leimaņa sūdzības anulē VFF Filozofijas studiju programmas sēdes 19.03. lēmumus par ERASMUS studentu vietām, jo esot bijis "neobjektīvs" vērtējums - t.i. A. Leimanis konkursa topā esot ieņēmis pārāk zemu vietu.
VFF tiekot dibināta jauna komisija ERASMUS pieteikumu vērtēšanai filozofijā, kurā nozīmēti vēstures speciālisti un no filozofiem tikai lekt. Artis Svece.
Līdz šim ERASMUS apmaiņas vietas saņēmušie studenti, kas topā atradās augstās pozīcijās, sākot LU sniegt pretsūdzības par to, ka iepriekšējā lēmuma atcelšanai neesot pietiekama pamata un visas pazīmes (tai skaitā A. Leimaņa izteikums "atliek cerēt uz M. Auziņu") liecina par iespējamo "ietekmi no augšas".