piektdiena, 2010. gada 30. aprīlis

M.Auziņa un A.Leimaņa dēļ augstskolām samazina finansējumu?

Pēc izglītības ministres Tatjanas Koķes vārdiem, pastarpinātā veidā izriet, ka pie tā, ka saskaņā ar Pasaules Bankas prasībām augstskolām tiks samazināts finansējums, vainīgi ir arī students Armands Leimanis un LU rektors Mārcis Auziņš:
"Piektdienas rītā intervijā Latvijas Televīzijai T. Koķe norādīja, ka paši studenti un augstskolu vadītāji un pasniedzēji ir vainojami pie tā, ka Pasaules Banka rosina samazināt līdzekļus augstākajai izglītībai. Tā vietā, lai risinātu problēmas augstskolu iekšienē, diskusija par studiju kvalitāti uzsākta publiskajā telpā, norādot arī uz kļūdām un nepilnībām, un šos paziņojumus dzirdējuši arī PB eksperti un secinājuši, ka līdzekļu izlietojums jāpārskata, Koķes teikto atreferē BNS."(citāts no portāla "IR")
http://www.ir.lv/2010/4/9/kokje-pieljauj-paariet-tikai-uz-maksas-augstaako-izglitiibu

Izņemot par kaislībām ap LU Vēstures un Filozofijas fakultāti, par citiem skandāliem izglītības kvalitātes sakarā pēdējā mēnesī neesam dzirdējuši. Taču zinām, ka netīrās veļas mazgāšanu par izglītības kvalitāti nav radījusi VFF mācībspēku rīcība, bet gan M. Auziņš, kurš vienpersoniski atbalstīja A. Leimaņa nemitīgo demagoģiju presē un portālos. Tagad maz ticams, ka Pasaules Banka mainīs savus ieskatus. Pie tam parādījies fakts, ka LU rektoram M.Auziņam netiek izsniegta pielaide valsts noslēpumam. Arī šis fakts publiskajā telpā tagad ir nodarījis mizlīgu ļaunumu LU imidžam un noteikti nonācis Pasaules Bankas ekspertu rīcībā.
No tā nu secinām, ka pateicoties A. Leimaņa tieksmēm nomelnot masu medijos LU imidžu (nesaskaņojot to ar LU vadību, kas, kā atzina prorektors I. Muižnieks ir "neslavas celšana universitātei"), pārējiem studentiem nāksies nākotnē jostas savilkt vēl ciešāk!

Diskusijā ar M. Kūli rektors M. Auziņš izmeta aforismu (http://www.youtube.com/watch?v=M91LOz3o4NQ): "Nu es domāju, ka tie jaunie cilvēki, kas izvēlās studēt nevis Latvijā, bet braukt ārzemēs ir... braukt studēt uz ārzemēm, ir tie, kas patiesībā ar savu vērtējumu pasaka kā Latvijas sabiedrība, kā Latvijas skolu beidzēji uztver Latvijas augstskolas. Un ja viņi uztver un, ir acīmredzams, ka viņi uztver, ka kvalitāte daudzās, daudzos gadījumos varētu būt augstāka, tad mums ir jāreaģē, mums kaut kas šajā situācijā ir jādara."

Tomēr rektora kungs šķiet apzināti noklusē pašu būtiskāko faktu – Latvijas studenti patiesībā bēg uz ārzemēm LU nenormāli augsto mācību maksu dēļ, kas ir vienas no augstākajām Eiropas savienībā, jo daudz kur ārzemēs augstāko izglītību var iegūt pa velti. Vienu gan rektora kungam varētu ieteikt – lai viņš nokaunās, ka no savas neadekvāti augstās algas vienā mēnesī varētu samaksāt 100 studentiem stipendijas.